Selasa, 28 Januari 2025

D-245: Salad Jagung & Barli dengan Ayam Goreng Berempah (Air Fryer)


D-245

Salad Jagung & Barli dengan Ayam Goreng Berempah (Air Fryer)

Ini menu saya selepas 'berpuasa' IF selama 20 jam. Kali ini, resipi salad yang saya sediakan dihasilkan dari lebihan sayur-sayuran (leftover) yang saya gunakan untuk membuat salad. Saya juga tambahkan barli yang sudah lama dibeli tetapi masih belum digunakan.

Bahan-bahan yang saya gunakan ialah barli yang telah direbus, isi jagung sejuk beku, tomato ceri, lada benggala, bawang besar, daun ketumbar & daun pudina. Saya perasakan salad ini dengan campuran sedikit minyak sayuran, jus limau, madu & lada hitam.

Saya juga goreng ayam goreng berempah dengan menggunakan air fryer. saya goreng ayam yang telah diperap dalam air fryer pada suhu 200°C selama 25 minit & saya masukkan rempah perapan pada 5 minit terakhir.

Bagi karbohidratnya pula, saya masih minum & makan air rendaman oat. Saya rendamkan 1 cawan rolled oat dengan 1 L air kosong & biarkan semalaman dalam peti sejuk. Akhir sekali, saya minum 1 L air rebusan barli.

Nota: Pola pemakanan ini berkesan dengan saya untuk menurunkan berat badan. Jangan ikut sekiranya kalian tidak yakin & tidak berkesan dengan diri sendiri.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan