Khamis, 16 Januari 2025

D-233: Salad Ayam & Saderi dengan Ayam Goreng Berempah (Air Fryer)


D-233

Salad Ayam & Saderi dengan Ayam Goreng Berempah (Air Fryer)

Ini menu saya selepas 'berpuasa' OMAD + IF selama 18 jam. Kali ini, salad yang saya hasilkan diinspirasi dari resipi AI yang sering keluar di 'wall' saya. Saya olah semula resipinya dari resipi asal mengikut citarasa saya. Salad ini bukanlah versi berkrim. Ianya cuma salad yang kaya dengan protein & seimbang dengan rasa masam serta sedikit manis dari bahan-bahan yang digunakan.

Bahan-bahan yang saya gunakan ialah isi ayam yang telah direbus, saderi, bawang besar, kranberi kering & daun bawang. Untuk sosnya (salad dressing) pula, saya gunakan mayonis, jus lemon, mustard kuning & emping cili.

Ini kali pertama saya buat ayam goreng berempah dengan menggunakan air fryer. Yeay. Alhamdulillah, menjadi. Saya cuma perlukan sedikit kerajinan & 'effort' untuk menghasilkan ayam goreng berempah versi air fryer yang lebih sihat, sedap & tidak hangit rempahnya. saya goreng ayam yang telah diperap dalam air fryer pada suhu 200°C selama 25 minit & saya masukkan rempah perapan pada 5 minit terakhir. Saya pernah kongsikan resipi bahan perapannya sebelum ini di profil saya dalam fail bertajuk 2025.

Bagi karbohidratnya pula, saya minum & makan air rendaman oat. Saya rendamkan 1 cawan rolled oat dengan 1 L air kosong & biarkan semalaman dalam peti sejuk. Akhir sekali, saya minum 1 L air dengan perahan limau nipis.

Nota: Pola pemakanan ini berkesan dengan saya untuk menurunkan berat badan. Jangan ikut sekiranya kalian tidak yakin & tidak berkesan dengan diri sendiri.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan