Sabtu, 25 Januari 2025

D-242: Salad Ayam Vietnam dengan Ayam Goreng Pandan (Air Fryer)


D-242

Salad Ayam Vietnam dengan Ayam Goreng Pandan (Air Fryer)

Ini menu saya selepas 'berpuasa' IF selama 20 jam. Kali ini, resipi salad yang saya sediakan diinspirasi dari perkongsian resipi oleh Thea’s Kitchen. Tetapi, seperti biasa, saya olah semula resipinya mengikut selera saya & bersesuaian dengan diri saya yang masih berdiet. Thank you so much, sister. 1 cup per serving is not enough & I can't wait to eat the leftover for my next meal 😍.

Bahan-bahan yang saya gunakan ialah isi ayam rebus, 2 jenis kubis, lobak merah, bawang besar, daun kesum, daun pudina, daun ketumbar & daun bawang. Untuk sos nuoc cam pula, saya gunakan bawang putih, cili padi, limau nipis, sos ikan & madu (menggantikan gula perang/ gula merah). Akhir sekali, saya taburkan dengan kacang tanah hancur yang telah digoreng dengan menggunakan air fryer & dikisar separa halus.

Hari ini, saya rajin. Saya balut ayam yang telah diperap dengan daun pandan sebelum menggorengnya dalam air fryer pada suhu 200°C selama 25-30 minit.

Bagi karbohidratnya pula, saya masih minum & makan air rendaman oat. Saya rendamkan 1 cawan rolled oat dengan 1 L air kosong & biarkan semalaman dalam peti sejuk. Akhir sekali, saya minum 1 L air kosong.

Nota: Pola pemakanan ini berkesan dengan saya untuk menurunkan berat badan. Jangan ikut sekiranya kalian tidak yakin & tidak berkesan dengan diri sendiri.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan