D-236
Salad Ayam & Timun Berkrim dengan Ayam Goreng Ketumbar (Air Fryer)
Ini menu saya selepas 'berpuasa' OMAD + IF hampir 20 jam. Terlajak puasa pula hari ini sebab tadi, saya keluar membeli barangan dapur. Resipi salad timun ini sama sahaja dengan resipi salad timun yang pernah saya kongsikan sebelum ini. Cuma saya tambahkan isi jagung & lebihkan penggunaan lada hitam supaya rasanya lebih pedas.
Bahan-bahan yang saya gunakan ialah isi ayam yang telah dibakar, timun Jepun, isi jagung, tomato ceri & bawang besar. Untuk sosnya (salad dressing) pula, saya gunakan mayonis, yogurt asli, madu, mustard kuning, jus lemon, bawang putih, lada hitam, emping cili & daun bawang.
Ayam goreng ketumbar pula, saya goreng dalam air fryer pada suhu 200°C selama 25 minit. Saya pernah kongsikan resipi bahan perapannya sebelum ini di profil saya dalam fail bertajuk 2025.
Bagi karbohidratnya pula, saya minum & makan air rendaman oat. Saya rendamkan 1 cawan rolled oat dengan 1 L air kosong & biarkan semalaman dalam peti sejuk. Akhir sekali, saya minum 1 L air kosong.
Nota: Pola pemakanan ini berkesan dengan saya untuk menurunkan berat badan. Jangan ikut sekiranya kalian tidak yakin & tidak berkesan dengan diri sendiri.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan