Jumaat, 10 Januari 2025

D-227: Somtam Lobak Merah & Timun dengan Ayam Bakar Madu Ala Thai (Air Fryer)


D-227

Somtam Lobak Merah & Timun dengan Ayam Bakar Madu Ala Thai (Air Fryer)

Ini menu saya selepas 'berpuasa' OMAD + IF selama 20 jam (saya mula lebih awal dari selalu pada lewat petang semalam). Somtam lobak merah & timun yang saya sediakan ini diinspirasikan dari resipi somtam lobak merah hasil perkongsian daripada Marion Grasby (Marion's Kitchen).

Bahan-bahan yang saya gunakan ialah lobak merah, timun Jepun, kacang panjang, tomato ceri & daun ketumbar. Untuk sosnya (salad dressing) pula, saya gunakan bawang putih, cili padi, udang kering, jus limau nipis, sos ikan & madu (menggantikan gula Thai/ gula merah). Akhir sekali, saya taburkan dengan kacang tanah yang telah digoreng dengan menggunakan air fryer & dikisar separa halus. Insya-Allah, esok saya akan kongsikan resipi lengkap somtam lobak merah & timun versi saya yang sesuai dijadikan menu untuk berdiet.

Ayam bakar madu ala Thai pula, saya bakar dalam air fryer pada suhu 200°C selama 25 minit. Saya pernah kongsikan resipi bahan perapannya sebelum ini.

Bagi karbohidratnya pula, saya minum & makan air rendaman oat. Saya rendamkan 1 cawan rolled oat dengan 1 L air kosong & biarkan semalaman dalam peti sejuk. Akhir sekali, saya minum 1 L air dengan perahan limau nipis.

Nota: Pola pemakanan ini berkesan dengan saya untuk menurunkan berat badan. Jangan ikut sekiranya kalian tidak yakin & tidak berkesan dengan diri sendiri.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan