Kali ini, resipi salad yang saya sediakan diinspirasi dari perkongsian resipi rakan seperjuangan saya di Facebook, Nurha Muhammad yang sama-sama masih berdiet & juga resipi dari laman sesawang 'essenparadise'. Saya gabung & olah semula kedua-dua resipi yang telah dikongsikan & hasilnya, jadilah resipi salad timun, lobak merah & tuna berkrim versi saya.
Resipi salad yang saya kongsikan ini menghasilkan lebih kurang 4 bekas yang berisipadu 250 ml. Rasanya sangat sedap & berkrim hasil dari penggunaan krim keju, yogurt & tuna dalam tin. Walaupun rasanya sedap, saya tetap kena beringat & makan mengikut kuantiti yang diperlukan setiap kali waktu makan.
Salad ini rasanya pedas. Kalian boleh olah & cuba resipi ini mengikut citarasa masing-masing.
Selamat mencuba 🙂.
Salad Timun, Lobak Merah & Tuna Berkrim
Bahan-bahan:
6 sdb (90 g) krim keju
6 sdb (90 g) yogurt asli/ yogurt Greek
1 tin (185 g) kepingan tuna dalam minyak sayuran
1 sdb bawang putih
1 sdb madu
1½ sdb jus limau nipis/ lemon
1 sdb serbuk lada hitam kasar
1 sdb emping cili (pilihan)
1 pokok daun bawang
1½ cawan timun
1½ cawan lobak merah
1 labu bawang besar
Cara Penyediaan:
Tiada ulasan:
Catat Ulasan