Menu ini saya sediakan untuk 'berbuka' IF setelah 20 jam saya berjaya lakukan semalam. Somtam lobak merah & timun ini diinspirasikan dari resipi somtam lobak merah hasil perkongsian daripada Marion Grasby (Marion's Kitchen).
Bahan-bahan yang saya gunakan ialah lobak merah, timun Jepun, kacang panjang, tomato ceri & daun ketumbar. Untuk sosnya (salad dressing) pula, saya gunakan bawang putih, cili padi, udang kering, jus limau nipis, sos ikan & madu (menggantikan gula Thai/ gula merah). Akhir sekali, saya taburkan dengan kacang tanah hancur yang telah digoreng dengan menggunakan air fryer & dikisar separa halus.
Somtam yang saya sediakan ini sesuai dijadikan sebagai menu untuk saya berdiet & menurunkan berat badan. Namun begitu, sekiranya kalian tidak yakin & merasakan menu ini tidak berkesan untuk menurunkan berat badan diri sendiri, kalian bolehlah mengolahnya semula mengikut citarasa masing-masing. Bagi yang tidak berdiet, kalian juga boleh cuba untuk sediakan menu ini sebagai juadah untuk dinikmati bersama keluarga tersayang.
Selamat mencuba 🙂.
Somtam Lobak Merah & Timun
Bahan-bahan:
4 ulas bawang putih*
4 biji cili padi*
¼ cawan udang kering (sangai)*
2 sdb jus limau nipis*
2 sdb sos ikan*
2 sdb madu*
1½ cawan (1 batang) lobak merah (parut/ hiris)**
1½ cawan (1½ batang saiz panjang) timun Jepun (parut/ hiris)**
½ cawan (5 urat) kacang panjang (potong 1 inci)**
½ cawan (20 biji) tomato ceri (belah dua)**
¼ cawan (1 pokok) daun ketumbar (hiris)**
2 sdb kacang tanah (goreng & tumbuk)
Cara Penyediaan:
- Masukkan kesemua bahan yang bertanda * ke dalam pemproses makanan (food processor)/ pengisar. Kisar sehingga hancur. Ketepikan.
- Masukkan pula bahan-bahan yang bertanda ** ke dalam mangkuk.
- Tuangkan sos (salad dressing) ke dalam mangkuk yang mengandungi bahan-bahan **. Gaul sekata sehingga kesemua bahan bersalut dengan sos.
- Akhir sekali, taburkan dengan kacang tanah hancur. Sedia untuk dihidangkan.
- Masukkan kesemua bahan yang bertanda * ke dalam pemproses makanan (food processor)/ pengisar. Kisar sehingga hancur. Ketepikan.
- Masukkan pula bahan-bahan yang bertanda ** ke dalam mangkuk.
- Tuangkan sos (salad dressing) ke dalam mangkuk yang mengandungi bahan-bahan **. Gaul sekata sehingga kesemua bahan bersalut dengan sos.
- Akhir sekali, taburkan dengan kacang tanah hancur. Sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan