Bulan lepas, saya beli labu yang bersaiz agak besar dengan berat hampir 1 kg. Sebahagiannya saya masak manakala sebahagiannya lagi saya rebus & kisar untuk dijadikan puri kemudian saya bekukan.
Musim luruh di hemisfera utara & resipi pencuci mulut berasaskan labu yang sering muncul di media sosial daripada pempengaruh dari barat membuatkan saya mendapat ilham untuk membuat mufin labu. Saya letakkan 'streusel' & masukkan serbuk kayu manis dalam mufin ini. Puas hati saya dapat makan pencuci mulut yang mengandungi kulit kayu manis yang begitu terasa apabila memakannya.
Saya gemar rupa mufin yang kelihatan rustik & mempunyai permukaan yang merekah. Berbeza dengan kek cawan, saya lebih gemar dengan rupanya yang licin, tidak membukit & tidak merekah.
Resipi ini tidak terlalu manis serta menepati citarasa saya & menghasilkan mufin yang agak banyak. Kalian bolehlah cuba buat & menikmatinya bersama dengan keluarga tersayang.
Selamat mencuba 🙂.
Pumpkin Muffins with Streusel Topping
Bahan-bahan (16 biji mufin dengan menggunakan cawan kertas mufin berukuran 4.5 cm x 3.5 cm (No. 10)):
STREUSEL
20 g (3½ sdb) oat*
20 g (2 sdb) tepung gandum*
20 g (2 sdb) gula perang*
20 g (2 sdb) mentega sejuk dari peti ais*
1 sdt serbuk kayu manis*
20 g (3½ sdb) oat*
20 g (2 sdb) tepung gandum*
20 g (2 sdb) gula perang*
20 g (2 sdb) mentega sejuk dari peti ais*
1 sdt serbuk kayu manis*
125 ml (½ cawan) minyak sayuran/ mentega cair**
300 g (1 cawan) puri labu**
120 g telur tanpa kulit / 2 biji telur A/B**
1 sdt esen vanila**
250 g (1½ cawan) gula perang (saya guna 220 g) **
300 g (2 cawan) tepung gandum***
1 sdt serbuk penaik***
1 sdt soda bikarbonat***
1½ sdt serbuk kayu manis***
Cara Penyediaan:
- 'STREUSEL': Masukkan kesemua bahan yang bertanda * ke dalam pemproses makanan (food processor).
- Kisar sekejap-sekejap (pulse) sebanyak 7-10 detik.
- ADUNAN MUFIN: Masukkan bahan-bahan yang bertanda ** ke dalam mangkuk. Kacau dengan menggunakan 'whisk' sehingga sebati.
- Ayak bahan-bahan yang bertanda *** ke dalam mangkuk bahan cecair. Kaup balik dengan menggunakan spatula sehingga sebati.
- Masukkan adunan mufin ke dalam cawan kertas mufin sehingga memenuhi ⅔-¾ dari isipadunya.
- Taburkan 'streusel' ke atas adunan mufin.
- Bakar adunan mufin pada suhu 170°C-180°C selama 20-25 minit/ sehingga masak sepenuhnya di rak tengah oven.
Nota:
- 'Streusel' juga boleh disediakan dengan meramas mentega sejuk bersama dengan bahan-bahan lain sehingga peroi.
- Saya bakar adunan mufin pada suhu 170°C (merujuk pada termometer oven) selama 25 minit.
- Saya timbang & sukat bahan-bahan dengan menggunakan sukatan metrik untuk resipi ini.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan