Khamis, 7 November 2024

Nasi Goreng Cina


Tempoh hari, ada seseorang yang bertanya tentang cara untuk memasak nasi goreng Cina yang sedap dalam group ini. Ada pelbagai jawapan yang diberikan termasuk yang membantu & tidak membantu 😅. Saya turut kongsikan cara saya di ruangan komen posting tersebut.

Saya gemar menonton rancangan memasak di saluran AFN & menonton video masakan di YouTube. Boleh dikatakan setiap resipi nasi goreng Cina yang dikongsikan berbeza mengikut cara yang diamalkan oleh setiap keluarga. Berdasarkan pemerhatian saya, apa-apa resipi pun boleh menghasilkan nasi goreng Cina yang sedap asalkan mempunyai 3 bahan ini iaitu serbuk lada putih, minyak bijan & daun bawang.

Saya kongsikan resipi nasi goreng Cina cara saya. Terpulang untuk masukkan apa-apa protein & sayur kegemaran di dalamnya. Hari ini, saya hanya menggunakan dada ayam &  telur untuk protein & sayur campur (mixed vegetables) untuk sayurnya.

Selamat mencuba 🙂.

Nasi Goreng Cina

Bahan-bahan:
2 cawan beras
2 cawan air
2 sdb kicap cair

8 ulas bawang putih* 
1 pokok daun bawang (bahagian putih)*

1-2 ketul dada ayam/ 10-15 ekor udang
2-3 biji telur
2 cawan sayur campur/ apa-apa sayur kegemaran
½ sdb serbuk lada putih
1 sdb minyak bijan
Daun bawang (bahagian hijau)

Cara Penyediaan:
- Masukkan beras yang telah dicuci & air ke dalam periuk nasi. Masak nasi seperti biasa. Apabila nasi sudah masak, sejukkan, gemburkan & gaul dengan kicap cair.
- Kisar kering/ tumbuk kasar/ cincang bahan-bahan yang bertanda *.
- Panaskan sedikit minyak masak. Tumis bahan kisar sehingga garing.
- Masukkan ayam yang telah dipotong. Biarkan sehingga ayam masak sepenuhnya.
- Tolak ayam ke tepi kuali. Masukkan telur. Biarkan seketika. Tolak tarik telur dengan menggunakan sudip perlahan-lahan untuk dijadikan telur hancur.
- Masukkan nasi & sayur campur. Kacau rata & masak sehingga nasi kering.
- Masukkan pula serbuk lada putih. Kacau rata. Perasakan dengan garam secukupnya.
- Akhir sekali, renjiskan dengan minyak bijan. Kacau sekejap. Tutup api. Taburkan dengan  hirisan daun bawang. Sedia untuk dihidangkan.

Nota:
- Boleh gunakan baki nasi yang telah disimpan semalaman.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan