Menu yang selalu saya masak setiap kali daun selasih Thai yang saya tanam sedang merimbun. Satu lagi, sebab ianya mudah untuk disediakan. Disebabkan hari ni, 'hari malas' saya, isi ayamnya pun saya kisar kasar sahaja dengan menggunakan pemproses makanan. Resipinya sama sahaja dengan resipi yang saya pernah kongsikan sebelum ni. Cukuplah 1 menu sahaja untuk saya tambahkan lagi protein dalam badan pada hari ni sebelum mula bersenam sebentar lagi.
Selamat mencuba 🙂.
Ayam Pad Kra Pao
Bahan-bahan:
3 ulas bawang putih*
3 biji cili padi*
1 batang cili merah*
150-200 g isi ayam/ 1 ketul dada ayam
1 sdt serbuk lada putih**
1 sdb sos tiram**
1 sdb sos ikan**
1 sdb kicap cair**
1 sdb kicap manis**
½ cawan daun selasih Thai
Cara Penyediaan:
- Kisar kering bahan-bahan yang bertanda *.
- Cincang/ kisar/ potong isi ayam kepada ketulan kecil.
- Panaskan sedikit minyak masak. Tumis bahan kisar sehingga naik bau & garing.
- Masukkan ayam yang telah dikisar. Biarkan sehingga ayam masak sepenuhnya.
- Masukkan bahan-bahan yang bertanda **. Kacau rata.
- Akhir sekali, masukkan daun selasih Thai. Kacau seketika. Sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan