Salad. Makanan kegemaran saya ketika berdiet dalam masa setahun, sejak tahun lepas. Kini, walaupun pola pemakanan saya sudah kembali normal, sesekali saya akan buat & makan salad terutama ketika malas memasak & merasakan ada kenaikan berat badan.
Saya ada pelbagai resipi salad timun. Salah satunya versi yang menggunakan tuna yang merupakan 'top tier' salad kegemaran saya (sebab ada ikan 🤩).
Kali ini, saya menggunakan herba dil kerana pokok dil yang saya tanam hidup sangat subur di halaman rumah. Jika kalian ingin cuba resipi ini, kalian boleh gantikan dil dengan daun bawang, kucai atau daun herba yang lain mengikut kegemaran masing-masing.
Selamat mencuba 🙂.
Salad Timun & Tuna Berkrim
Bahan-bahan:
¼ cawan (60 g) yogurt asli
¼ cawan (60 g) mayonis
1 sdb jus lemon
1 sdb madu
1 ulas bawang putih
1 sdb emping cili
½ sdb daun dil
2 cawan (+-500 g) timun Jepun (2 batang timun Jepun yang panjang)
½ cawan bawang besar (1 labu bawang besar yang bersaiz sederhana)
1 tin tuna dalam minyak sayuran (tapis)
Daun dil secukupnya (pilihan)
Cara Penyediaan:
- Sediakan mangkuk. Masukkan yogurt asli, mayonis, jus lemon, madu, bawang putih, emping cili & daun dil. Gaul sehingga sebati.
- Sediakan mangkuk. Masukkan yogurt asli, mayonis, jus lemon, madu, bawang putih, emping cili & daun dil. Gaul sehingga sebati.
- Dalam mangkuk yang lain, masukkan timun, bawang besar, tuna & sos salad. Gaul sehingga sekata.
- Taburkan dengan lebihan hirisan daun dil. Biarkan seketika & sedia untuk dinikmati.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan