Minggu ini, saya memilih untuk makan secara 'eat clean' dengan memperbanyakkan pengambilan sayur-sayuran & buah-buahan. Jadi, saya buatlah salad yang sememangnya sudah menjadi makanan kegemaran saya sejak setahun yang lalu iaitu ketika sepanjang perjalanan menurunkan berat badan.
Setiap 2 bulan, saya akan buat kimchi dalam kuantiti yang banyak. Salah satu menu yang saya sering buat dengan menggunakan kimchi ialah dengan mencampurkannya dengan bahan-bahan yang lain untuk dijadikan salad. Resipinya mudah & hampir sama dengan resipi salad versi berkrim saya yang lain.
Saya menggunakan gochugaru yang kasar kerana tidak terlalu pedas, mempunyai rasa yang unik & dapat menghasilkan warna merah asli yang cantik kepada makanan.
Salad Timun, Kimchi & Tuna Berkrim
Bahan-bahan:
¼ cawan (60 g) yogurt asli
¼ cawan (60 g) mayonis
1 sdb jus lemon
1 sdb madu
½ sdb minyak bijan
1 ulas bawang putih
1 sdb gochugaru
1½ cawan (+-375 g) timun Jepun (1½ batang timun Jepun yang panjang)
½ cawan kimchi
½ cawan bawang kuning (1 labu bawang kuning yang bersaiz sederhana)
1 tin tuna dalam minyak sayuran (tapis)
Daun bawang secukupnya
1sdb bijan putih (sangai)
Cara Penyediaan:
- Sediakan mangkuk. Masukkan yogurt asli, mayonis, jus lemon, madu, minyak bijan, bawang putih & gochugaru. Gaul sehingga sebati.
- Dalam mangkuk yang lain, masukkan timun, kimchi, bawang kuning, tuna & sos salad. Gaul sehingga sekata.
- Masukkan pula daun bawang & bijan putih. Gaul sehingga sekata.
- Taburkan dengan lebih banyak bijan. Biarkan seketika & sedia untuk dinikmati.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan