"Hati akan jauh lebih tenang ketika kamu percaya bahawa segala yang Allah takdirkan pasti jauh lebih baik dari apapun yang pernah kita rencanakan". Baiklah. Kita faham. Terima kasih 🙂.
Malam ni, saya sediakan menu makan malam yang mudah untuk dibuat. Saya ratah begitu sahaja. Kalau nak makan dengan nasi bersama lauk-pauk yang lain pun boleh juga. Resipi kerabu telur dadar ni, saya pernah kongsikan pada tahun lepas. Kalau nak gantikan dengan telur mata kerbau pun boleh. Rasanya enak & secukup rasa. Ada rasa pedas, masam, manis & masin. Mujur saya masih boleh beringat & dapat mengawal diri dari tidak makan secara berlebihan 😃.
Baiklah. Saya nak pergi bersenam sekejap. Ada lagi 10 kg untuk 'dihapuskan' 💪🏻.
Selamat mencuba 🙂.
Kerabu Telur Dadar
Bahan-bahan:
4 biji telur (A)
1 sdt garam
4 ulas bawang putih*
4 biji cili merah*
8 biji cili padi*
1 pokok daun ketumbar*
1-2 sdb gula perang*
1 biji bawang besar (hiris)
½-1 batang lobak merah (parut/ potong kepada potongan julienne)
1-2 biji tomato (potong dadu)
1-2 pokok daun ketumbar (hiris)
2-3 sdb sos ikan
2-3 biji limau nipis
1 genggam kacang tanah yang telah digoreng (kisar)
Cara Penyediaan:
- Campurkan telur & garam. Pukul sehingga sebati.
- Goreng telur & jadikan telur dadar yang nipis.
- Gulung telur dadar, hiris & ketepikan.
- Kisar bahan-bahan yang bertanda *.
- Satukan hirisan telur dadar, bawang besar, lobak merah, tomato, daun ketumbar & bahan kisar.
- Perasakan dengan sos ikan & perahkan limau nipis. Gaul rata.
- Taburkan dengan kacang tanah. Sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan