Ahad, 13 Oktober 2024

Kerabu Telur Dadar


"Hati akan jauh lebih tenang ketika kamu percaya bahawa segala yang Allah takdirkan pasti jauh lebih baik dari apapun yang pernah kita rencanakan". Baiklah. Kita faham. Terima kasih 🙂.

Malam ni, saya sediakan menu makan malam yang mudah untuk dibuat. Saya ratah begitu sahaja. Kalau nak makan dengan nasi bersama lauk-pauk yang lain pun boleh juga. Resipi kerabu telur dadar ni, saya pernah kongsikan pada tahun lepas. Kalau nak gantikan dengan telur mata kerbau pun boleh. Rasanya enak & secukup rasa. Ada rasa pedas, masam, manis & masin. Mujur saya masih boleh beringat & dapat mengawal diri dari tidak makan secara berlebihan 😃.

Baiklah. Saya nak pergi bersenam sekejap. Ada lagi 10 kg untuk 'dihapuskan' 💪🏻.

Selamat mencuba 🙂.

Kerabu Telur Dadar

Bahan-bahan:

4 biji telur (A)
1 sdt garam

4 ulas bawang putih*
4 biji cili merah*
8 biji cili padi*
1 pokok daun ketumbar*
1-2 sdb gula perang*

1 biji bawang besar (hiris)
½-1 batang lobak merah (parut/ potong kepada potongan julienne)
1-2 biji tomato (potong dadu)
1-2 pokok daun ketumbar (hiris)

2-3 sdb sos ikan
2-3 biji limau nipis

1 genggam kacang tanah yang telah digoreng (kisar)

Cara Penyediaan:
- Campurkan telur & garam. Pukul sehingga sebati.
- Goreng telur & jadikan telur dadar yang nipis.
- Gulung telur dadar, hiris & ketepikan.
- Kisar bahan-bahan yang bertanda *.
- Satukan hirisan telur dadar, bawang besar, lobak merah, tomato, daun ketumbar & bahan kisar.
- Perasakan dengan sos ikan & perahkan limau nipis. Gaul rata.
- Taburkan dengan kacang tanah. Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan