اللَهُمَّ اخْتِمْ لنا بِحُسْنِ الْخَاتِمَة وَلاَ تَخْتِمْ عَلَيْنَا يَا الله بِسُو الخَاتِمَة
"Ya Allah, matikanlah kami dalam keadaan husnul khatimah dan janganlah kamu matikan kami dalam keadaan su’ul khatimah."
🤲🏻
Disebabkan esok merupakan hari timbang untuk hari terakhir bagi minggu ke-20, bulan ke-4 program diet saya, jadi menu makan malam ni saya masak sesuatu yang mudah sahaja. Asam rebus bendi ni, boleh jadi lauk untuk yang berdiet & boleh juga jadi lauk pemusnah diet 😅.
Nak sediakannya, mudah sahaja & ada pelbagai cara. Saya kongsikan cara saya. Bagi penggunaan cili, saya gunakan cili kering. Tapi, boleh juga jika hendak menggunakan cili merah. Bahan protein yang menyedapkan kuah pula saya gunakan sedikit belacan & ikan bilis. Tapi, boleh juga jika hendak menggunakan salah satu dari bahan-bahan yang saya gunakan. Saya juga masukkan sedikit daun kesum untuk menaikkan aroma asam rebus ni & sebab ada dalam pasu tanaman saya. Tapi, kalau tak ada stok/ tak mahu letak pun tak apa. Masaklah mengikut citarasa masing-masing.
Semoga cepatlah turun berat saya untuk mencapai sasaran akhir yang berbaki lagi 10 kg & semoga 20 kg berat yang telah turun, tidak kembali lagi (setakat ini, masih konsisten). Baiklah. Saya nak pergi bersenam untuk sesi malam pula 💖.
Kisah perjalanan saya sepanjang menurunkan berat badan (bahagian 1): https://www.facebook.com/share/p/YKsBbHD2LAy2gNiK/
Selamat mencuba 🙂.
Asam Rebus Bendi
Bahan-bahan:
2 biji bawang kecil*
2 ulas bawang putih*
Secubit (1 sdt) belacan*
Secubit ikan bilis*
5-7 tangkai cili kering (rebus & buang biji)*
2 cawan (500 ml) air
1 keping asam gelugur
Sedikit daun kesum
10-15 batang kacang bendi
Cara Penyediaan:
- Kisar bahan-bahan yang bertanda * dengan sedikit air.
- Masukkan bahan kisar, air, asam gelugur & daun kesum ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih & hilang bau cili.
- Masukkan bendi. Biarkan bendi masak sehingga lembut (mengikut kegemaran masing-masing). Perasakan dengan sedikit gula (½ sdt) & garam. Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:
Catat Ulasan