Sebagai seorang penggemar makanan yang pedas, saya buat minyak cili ni untuk dimakan bersama dengan bubur ayam, tom kha gai, ayam goreng & lain-lain hidangan yang kurang/ tidak pedas. Bagi saya, rasa minyak cili yang sebenar tak perlu terlalu masin & manis kerana ia bukannya sos ataupun sambal tumis mengikut selera Melayu. Minyak cili ni kebiasaannya ditambah/ diambil sekadar untuk mendapatkan rasa pedas ketika menikmati sesuatu hidangan.
Resipi yang saya kongsikan ini sedikit berbeza dengan kebanyakan resipi yang dikongsi kerana saya masak (tumis) kesemua bahan di dalam minyak masak yang banyak & panas. Saya ikut cara penyediaan seperti yang telah dikongsikan oleh Chef Devina Hermawan di laman YouTube beliau.
Nisbah bahan kering & bahan basah yang saya gunakan mengikut berat ialah 1:3. Hasilnya agak banyak juga & bolehlah disimpan di dalam bekas yang telah disteril supaya tidak mudah rosak.
Selamat mencuba 🙂.
Minyak Cili (Chilli Oil)
Bahan-bahan:
75 g cili kering/ emping cili
25 g bawang kecil
25 g bawang putih
25 g udang kering (rendam sekejap)
450 g minyak masak
1 sdt gula
1 sdt garam
Cara Penyediaan:
- Potong, rendam & bilas cili kering.
- Sangai cili kering sehingga betul-betul kering.
- Kisar cili kering dengan pengisar kering/ pemproses makanan sehingga hancur seperti tekstur emping cili.
- Kisar bawang kecil, bawang putih & udang kering dengan pengisar kering/ pemproses makanan.
- Panaskan minyak masak. Tumis bahan kisar sehingga keperangan.
- Masukkan cili kering kisar. Masak dengan api sederhana sehingga minyak menjadi kemerahan. Perasakan dengan gula & garam.
- Sejukkan & bolehlah digunakan serta disimpan di dalam bekas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan