Sabtu, 7 Disember 2024

Ayam Brokoli Stail Cina (Chinese Chicken & Broccoli Stir Fry)


Menu makan malam saya.

Saya masak ayam brokoli tumis stail Cina (better than Chinese takeout 🤭) versi yang paling mudah sebab saya hendak habiskan brokoli yang dibeli pada bulan lepas & masih belum digunakan. Selain brokoli, boleh tambahkan sayur-sayuran lain seperti lobak merah & cendawan shitake.

Hari ini, genap sebulan saya tidak makan nasi walaupun sejak dari kecil, saya merupakan seorang 'hantu nasi'. Dahulu, saya merupakan salah seorang yang mempunyai pemikiran, 'jika sehari tidak makan nasi, mesti akan rasa tidak selesa & tidak bertenaga sehingga tidak mampu melakukan apa-apa tugasan hakiki' 😅.

No. I'm wrong. I did it & I'm survived. Alhamdulillah 🤩.

Saya tidak pernah mengamalkan diet ekstrem dengan tidak mengambil karbohidrat. Saya cuma gantikan pengambilan nasi kepada oat untuk mendapatkan pengurangan ukur lilit anggota badan seoptimum mungkin. So far so good. Saya dapat kurangkan 9 inci (jumlah pengurangan ukur lilit yang paling banyak) pada salah satu anggota badan saya. Perjalanan saya untuk menurunkan berat badan juga masih belum tamat. Saya masih ada 6-7 kg lagi untuk dihapuskan. Selain itu, saya juga sedang berusaha untuk mendapatkan bentuk badan jenis 'hourglass'. Jadi, saya kena berusaha & berkorban lebih dari biasa untuk memperoleh hasil yang saya idamkan ☺️.

Resipi ini, saya rujuk kepada perkongsian pempengaruh Mei & Kyong (Two Plaid Aprons) di Instagram. Tapi, seperti biasa, ada beberapa bahan yang saya olah mengikut citarasa saya. Jika ingin membaca resipi asal, bolehlah pergi ke laman sesawang Two Plaid Aprons.

Selamat mencuba 🙂.

Ayam Brokoli Tumis Stail Cina (Chinese Chicken & Broccoli Stir Fry)

Bahan-bahan:
1 ketul (250-300 g) isi/ dada ayam (hiris nipis)*
1 sdb tepung jagung*
½ sdt serbuk lada putih*
¼ sdt garam*
½ sdb cuka*
½ sdb minyak masak*

1 jambak (250 g) brokoli 

3 ulas bawang putih**
½ inci halia**

¼ cawan kicap masin***
¼ cawan air***
½ sdb minyak bijan***
1 sdb gula***
1½ sdb tepung jagung***
½ sdb emping cili (pilihan)***

Cara Penyediaan:
- Masukkan bahan-bahan yang bertanda * ke dalam mangkuk. Gaul rata & perap selama 10-15 minit.
- Didihkan air di dalam periuk. Setelah air mendidih, tutup api. Masukkan hirisan brokoli. Celur brokoli selama 30 saat - 1 minit. Angkat brokoli & masukkan ke dalam air sejuk untuk menghentikan proses memasak. Tapis & ketepikan. 
- Seterusnya, cincang bahan-bahan yang bertanda **. Ketepikan.
- Campurkan kesemua bahan yang bertanda *** di dalam mangkuk. Kacau sehingga tepung jagung larut.
- Panaskan sedikit minyak masak. Goreng (sear) ayam sehingga masak sepenuhnya. Keluarkan ayam.
- Dengan menggunakan lebihan minyak menggoreng ayam (tambah minyak masak jika tidak mencukupi), tumis bawang putih & halia sehingga naik bau.
- Masukkan campuran sos yang telah disediakan. Biarkan seketika sehingga sos memekat & berkilat.
- Selepas itu, masukkan ayam yang telah digoreng & brokoli yang telah dicelur. Kacau rata. Sedia untuk dihidangkan.

Nota:
- Boleh tambahkan lebih banyak sayur-sayuran seperti lobak merah & cendawan shitake.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan