SAKIT.
Walaupun masih hidup sendiri, tapi perangai saya sama seperti segelintir mak mak. Walaupun sedang sakit, saban hari, saban bulan & saban tahun, saya tetap akan memasak untuk diri sendiri. Maklumlah, sayakan gemar makan masakan yang dimasak di rumah 🤭.
Hari ni pun sama. Saya masak kari ayam kerisik. Resipinya sama seperti resipi kari ayam yang saya pernah kongsikan sebelum ni. Cuma saya tambahan sedikit kerisik. Disebabkan dah tak mampu lagi nak berdiri, saya makan lauk sajalah malam ni. Esok, kalau rajin baru masak & makan nasi. Resipinya boleh semak di bawah 👇🏻.
Selamat mencuba 🙂.
Kari Ayam Kerisik
Bahan-bahan:
6 biji bawang kecil*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 biji bawang besar (hiris)**
2 tangkai daun kari (jika daun kecil, masukkan lebih)**
½ batang kulit kayu manis**
1 kuntum bunga lawang**
2 biji buah pelaga**
3 kuntum bunga cengkih**
2 sdb/ 1 paket kecil rempah kari ayam
1 sdb serbuk cili
½ ekor/ 4-5 ketul ayam
4-5 biji kentang
½-1 keping asam gelugur
2½ cawan air
½ cawan santan pekat
1-2 sdb kerisik
Beberapa biji tomato ceri/ 1 biji tomato
Cara Penyediaan:
- Kisar bahan-bahan yang bertanda *.
- Panaskan minyak masak. Masukkan bahan-bahan yang bertanda **. Tumis sehingga naik bau & bawang bertukar keperangan.
- Masukkan pula bahan kisar. Tumis seketika sehingga keperangan.
- Masukkan rempah kari & serbuk cili ke dalam bahan tumisan. Tumis rempah sehingga pecah minyak. Ulang langkah yang sama 3-5 kali dengan menambah sedikit air setiap kali ulangan supaya rempah cukup masak, kari tahan lama & warna kari cantik.
- Masukkan potongan ayam, kentang & asam gelugur. Kacau rata sehingga bersalut dengan bahan tumisan. Biarkan seketika sehingga air ayam keluar & kering.
- Masukkan air. Biarkan kuah mendidih, ayam masak sepenuhnya & kentang empuk.
- Masukkan pula santan & kerisik. Kacau rata & biar kuah mendidih sekali lagi. Perasakan dengan garam secukup rasa.
- Akhir sekali, masukkan tomato. Kacau rata. Tutup api & biarkan seketika sebelum dihidangkan.
Nota:
- Kari akan semakin pekat setelah sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan