Sabtu, 29 Oktober 2022

Nasi Goreng 'Leftover' Sambal Belacan


Saya ni jarang sangat breakfast. Selalunya, setakat minum air kosong je sebelum makan tengahari/ petang.

Tadi, sambil-sambil kemas fridge, terpandang lebihan sambal belacan. Sikit sangat. Dalam 2-3 sudu je. Saya pun masak la nasi. Lepas nasi masak, terus buat nasi goreng.

Dulu-dulu, bila weekend arwah mak selalu masak breakfast nasi goreng yang simple macam ni. Guna apa yang ada je. Saya yang suka makan ni, semua benda pun saya kata sedap walaupun benda tu simple 🙂.

Selamat mencuba ❤️.

Nasi Goreng 'Leftover' Sambal Belacan

Bahan-bahan:

1 pot beras
1 pot air
2-3 sdb sambal belacan
2 biji bawang kecil
4 ulas bawang putih
1 biji telur 
Sedikit sos ikan

Cara Penyediaan:
- Masak nasi seperti biasa dengan nisbah beras & air yang sama (jika tiada nasi sejuk).
- Gaul nasi dengan sambal belacan.
- Hiris bawang kecil & bawang putih.
- Panaskan sedikit minyak masak. Tumis hirisan bawang sehingga layu.
- Masukkan telur. Hancurkan.
- Seterusnya, masukkan nasi. Perasakan dengan sos ikan. Gaul rata. Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan