Dah lama teringin nak makan daging masak hitam ni. Cari-cari resipi, terbekenan dengan resipi dari YouTube K.Yan. Dah selalu sangat saya try resipi beliau & ternyata sedap sebab tak kedekut bahan. Tapi, macam biasalah, saya olah sikit mengikut citarasa saya. Ada bahan rahsia yang digunakan untuk memekat & menyedapkan masak hitam ni. Tak rugi mencuba.
Selamat mencuba ❤️.
Daging Masak Hitam
Bahan-bahan:
500 g daging lembu (hiris melawan urat)
½ cawan kicap manis
¼ cawan kicap masin
2 biji bawang besar (hiris)
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
10 tangkai cili kering*
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 biji bunga cengkih
1-2 cawan air
½ sdb asam jawa + sedikit air
1 sdb kismis hitam
Cara Penyediaan:
- Perap hirisan daging dengan kicap manis & kicap masin.
- Panaskan minyak masak, goreng hirisan bawang besar sehingga layu & keperangan. Toskan minyak & ketepikan.
- Kisar bahan-bahan yang bertanda *.
- Tumis bahan kisar & 4 sekawan sehingga pecah minyak.
- Masukkan daging & kicap yang diperap. Tambahkan air. Masak sehingga daging empuk. Kacau sesekali supaya tidak hangit.
- Kisar bawang goreng bersama dengan kismis hitam.
- Apabila daging telah empuk, masukkan air asam jawa serta bawang goreng & kismis yang dikisar. Gaul rata & biarkan seketika sebelum dihidangkan.
Nota:
- Sukatan kicap boleh ditambah/ dikurangkan mengikut kesesuaian.
- Dalam resipi ini, saya tidak menambah gula & garam kerana sudah cukup rasanya.
Selamat mencuba ❤️.
Masak Lemak Cili Padi Pucuk Ubi Kayu
Bahan-bahan:
1 ikat (250 g) pucuk ubi kayu
4 inci kunyit*
20 biji cili padi*
Segenggam ikan bilis*
Sedikit air
1 keping asam gelugur
2 cawan (500 ml) santan sederhana pekat
Garam secukupnya
Cara Penyediaan:
- Didihkan air. Rebus pucuk ubi seketika.
- Selepas itu, tapis & bilas pucuk ubi dengan air paip.
- Perah pucuk ubi yang telah dibilas & potong daunnya supaya mudah untuk dimakan.
- Kisar bahan-bahan yang bertanda * dengan sedikit air.
- Masukkan bahan kisar & asam gelugur ke dalam kuali. Masak seketika sehingga hilang bau cili.
- Masukkan pula pucuk ubi & santan. Masak dengan api sederhana sehingga mendidih. Kacau sesekali supaya santan tidak pecah & berketul. Perasakan dengan garam. Sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan