Isnin, 24 Oktober 2022

Ayam Masak Halia


Menu untuk lunch & dinner saya hari ni, ayam masak halia. Akhirnya, dapat jugak resipi yang best untuk dimakan dengan nasi.

Nak masak hidangan ni, kena pastikan ada halia yang banyak untuk menaikkan rasa ayam tu. Kalau tak, mungkin akan rasa muak. Lagi satu, minyak bijan tu akan menambahkan lagi keenakan ayam masak halia ni. Terima kasih K. Shiela d'Dapoq sudi share resipi ni ❤️.

Hidangan ni, secara authentic nya tak pedas. Kalau nak pedas, tambahkan cili padi atau makan je dengan sambal belacan. Boleh guna apa-apa bahagian ayam. Tapi, kali ni, saya guna dada ayam je sebab nak habiskan stok ayam dalam freezer 😁.

Selamat mencuba ❤️.


Ayam Masak Halia

Bahan-bahan:

½ ekor (500-600 g) ayam/ 4-5 ketul bahagian ayam
½ sdb serbuk lada putih
½ sdb kicap masin

½-¾ cawan halia (hiris nipis baru sukat)

3-4 ulas bawang putih (cincang)
2 inci halia (hiris)
½ biji bawang kuning (hiris)
5 tangkai cili kering
½ sdb serbuk lada putih
1 sdb sos tiram
½ sdb cuka
½-1 cawan air
1 sdt minyak bijan
Daun bawang (potong 1 inci)

Cara Penyediaan:
- Gaul ayam dengan serbuk lada putih & kicap masin.
- Panaskan minyak masak. Goreng halia yang telah dihiris nipis sehingga keperangan & garing. Angkat & ketepikan.
- Goreng ayam sehingga ¾ masak. Angkat & ketepikan.
- Buangkan sedikit minyak masak. Tumis bawang putih sehingga keperangan.
- Masukkan halia, bawang kuning & cili kering. Tumis sehingga naik bau.
- Masukkan pula ayam yang telah digoreng, serbuk lada putih, cuka & air. Gaul rata & biarkan ayam masak sepenuhnya. Perasakan dengan garam.
- Titiskan minyak bijan & masukkan daun bawang. Gaul rata.
- Taburkan dengan halia goreng. Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan