Hujung minggu yang lalu, saya buat puding jagung. Banyak betul stok jagung dalam tin yang masih belum digunakan. Inilah jadinya apabila mudah terpengaruh untuk mencuba resipi-resipi yang dikongsikan oleh orang lain tetapi belum tentu saya membuatnya.
Saya tidak begitu gemar puding jagung yang hanya menggunakan tepung kastard sebagai bahan asas untuk menjadikannya kental. Jadi, setiap kali saya buat puding jagung, saya akan buat versi yang menggunakan serbuk agar-agar & lebihkan penggunaan cecair. Sesekali, saya masukkan juga beberapa sudu besar tepung kastard ke dalam adunan puding untuk mendapatkan tekstur puding yang boleh dipotong.
Saya kongsikan resipi puding jagung yang telah diolah semula agar rasanya tidak terlalu manis tetapi tetap sedap, lemak & berkrim.
Selamat mencuba 🙂.
Puding Jagung
Bahan-bahan (18-20 bekas berkapasiti 100 ml):
10 g serbuk agar-agar*
½ cawan (120 g) gula pasir*
¼ sdt garam halus*
1 tin (425 g) jagung manis ala krim*
750 ml (3 cawan) air*
250 ml (1 cawan) susu cair*
250 ml (1 cawan) santan*
Bahan-bahan (18-20 bekas berkapasiti 100 ml):
10 g serbuk agar-agar*
½ cawan (120 g) gula pasir*
¼ sdt garam halus*
1 tin (425 g) jagung manis ala krim*
750 ml (3 cawan) air*
250 ml (1 cawan) susu cair*
250 ml (1 cawan) santan*
Beberapa titis pewarna makanan kuning (pilihan)
Kernel jagung manis secukupnya (pilihan)
Cara Penyediaan:
- Masukkan kesemua bahan yang bertanda * ke dalam periuk. Kacau sehingga sebati.
- Masak atas api sederhana. Sesekali, kacau adunan puding supaya tidak hangit.
- Jika suka, tambah beberapa titis pewarna kuning. Kacau rata.
- Teruskan memasak hingga larutan puding mendidih.
- Setelah larutan puding suam, tuangkan ke dalam bekas yang sesuai bersama dengan kernel jagung manis (jika suka).
- Buang buih pada permukaan puding.
- Biarkan puding sejuk & set sepenuhnya sebelum dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan