Rabu, 28 September 2022

Sambal Kelapa/ Sambei Nyor


Nikmat!

Dinner nasi putih, sambal kelapa & bendi celur je. Berselera sungguh ❤️.

Orang kata, nak sedap kena tumbuk. Tapi, disebabkan saya malas nak buat dapur berselerak & nak elak tangan gatal terkena biji cili, saya kisar guna food processor je. Resipi ni boleh diubah suai mengikut selera & tahap kepedasan masing-masing ya.

Selamat mencuba.

Sambal Kelapa/ Sambei Nyor

Bahan-bahan:

5 batang cili merah*
10 biji cili padi*
½ inci belacan/ 4 sdb ikan bilis*
3 biji limau kasturi (ambil jusnya)*
½ biji (100 g) kelapa parut putih
Garam & gula secukupnya

Cara Penyediaan:
- Tumbuk dengan menggunakan lesung batu/ kisar dengan menggunakan food processor bahan-bahan yang bertanda *.
- Masukkan kelapa parut & perasakan dengan garam & gula secukupnya. Tumbuk lagi/ kisar sekejap-sekejap (pulse) beberapa kali sehingga sebati. Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan