Sambal tumis sotong petai untuk hari ni. Lama benar tak masak sotong. Last masak masa sebelum COVID 19 melanda. Itu pun tak berapa nak jadi elok sebab tak tau teknik lagi. Jadi cair sambalnya 😅.
Sotong yang saya gunakan kali ni bersaiz kecil. Setiap ekor saya potong 2 sahaja. Kalau potong banyak bahagian, nanti dah masak jadi kecil pula. Petai pun cuma dapat beli yang bermata kecil. Tak apa lah. Asalkan ada, dapat masak elok² & lepas rasa teringin nak makan sambal sotong petai, alhamdulillah. Sotong tu, nak gantikan dengan udang pun boleh 👍.
Selamat mencuba ❤️.
Sambal Tumis Sotong Petai
Bahan-bahan:
500 g sotong (+-15 ekor sotong bersaiz kecil)
6 biji bawang kecil*
4 ulas bawang putih*
15 tangkai cili kering (buang biji & rebus)*
½ sdb belacan (pilihan)*
Secubit asam jawa + air
Petai
1-2 biji bawang besar
Gula secukupnya
Garam secukupnya
Cara Penyediaan:
- Masukkan sotong yang telah dibersihkan & dipotong ke dalam kuali. Goreng tanpa minyak sehingga separuh masak. Tujuannya untuk mengeluarkan air sotong supaya sambal tidak berair. Keluarkan sotong & asingkan air yang terhasil.
- Kisar bahan-bahan yang bertanda *.
- Panaskan minyak masak. Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. Ulang langkah yang sama 3-4 kali supaya sambal masak sepenuhnya, warna sambal cantik & sambal tahan lebih lama.
- Masukkan air asam jawa, air sotong yang telah diasingkan & gula. Masak sambal sehingga hampir kering.
- Masukkan sotong, petai & hirisan bawang besar serta perasakan dengan garam. Kacau rata & masak seketika sehingga sotong masak. Siap untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan